In Nederland kun je genoeg zorgverzekeringen vergelijken, maar waar moet je op letten qua vergoeding en maandelijkse premie?

Als u permanent in Nederland komt wonen, dan is het verplicht om een Nederlandse basisverzekering (basisverzekering) te hebben – ook als u al een particuliere ziektekostenverzekering heeft bij een niet-Nederlandse onderneming zoals BUPA.

U moet binnen 4 maanden na aankomst een ziektekostenverzekering afsluiten. Voor het afsluiten van een verzekering dient u zich eerst aan te melden bij de gemeente en een Burger Service Nummer (BSN) te krijgen.

De kosten van een zorgverzekering berekenen kan lastig zijn

De kosten van de Nederlandse basisverzekering variëren van €95-120 per maand voor alle volwassenen, ongeacht hun leeftijd en gezondheidstoestand. Daarnaast is er een inkomensgerelateerde premie die wordt betaald door werkgevers en zelfstandigen. Kinderen onder de 18 jaar betalen niet voor de ziektekostenverzekering, maar moeten wel ingeschreven zijn onder de polis van een ouder/voogd. Mensen met een lager inkomen kunnen een subsidie krijgen op hun ziektekostenverzekering.

  • U kunt kiezen uit een van de 40+ Nederlandse verzekeringsmaatschappijen om u een ziektekostenverzekering voor een kalenderjaar aan te bieden. Afhankelijk van het bedrijf kan een zorgverzekering online, telefonisch of door het invullen van een gedrukt aanvraagformulier worden afgesloten.
  • De betaling van de vaste premies gebeurt maandelijks via automatische incasso van een Nederlandse bankrekening.
  • Aan het einde van het jaar wordt u automatisch verlengd, tenzij u besluit om van aanbieder te veranderen – overstappen moet normaal gesproken voor 31 december.
  • Als u een baan in Nederland heeft, kan het zijn dat uw werkgever een collectief tarief heeft onderhandeld met een specifieke verzekeringsmaatschappij.

Je hebt een basisverzekering verplicht nodig

De basisverzekering dekt huisartsenbezoek, algemene medische zorg, paramedicus, ambulance, ziekenhuisopname, verloskundige zorg, basisrevalidatie en recepten. Er is ook een verplicht eigen risico waarbij u de eerste €385 (in 2019) van de eventuele medische kosten exclusief huisartsenbezoek betaalt. U kunt uw maandelijkse premie ook met € 10-25 verlagen door te kiezen voor een hoger eigen risico tot € 885.

Er zijn genoeg goedkope zorgverzekeringen op dit moment

Houd er rekening mee dat sommige van de goedkopere Nederlandse zorgverzekeringen alleen behandeling in specifieke ziekenhuizen kunnen bieden, terwijl andere verzekeringen behandeling in elk ziekenhuis van uw keuze mogelijk maken.

Bovenop het basiszorg pakket biedt elke verzekeringsmaatschappij verschillende modules aan die u tegen extra maandelijkse kosten aan uw polis kunt toevoegen. Dit kan bijvoorbeeld een tandheelkundige dekking zijn, anticonceptie, fysiotherapie, mantelzorg alternatieve behandelingen of een verzekering voor een behandeling buiten Nederland.